User Rating: 1 / 5

Star ActiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

In apropiere de Statuia lui Decebal se afla si Manastirea Mraconia care a fost ridicata in locul unui punct de dirijare si de observatie a circulatiei pe Dunare. Relieful din zona nu lasa trecerea a doua ambarcatiuni in acelasi timp si a aparut astfel si nevoia unui punct de observare si dirijare.

Printre lucrurile pe care le pot face turistii cu cazare la Cazanele Dunarii este si vizitarea celei mai mari pesteri care se afla in zona Cazanelor. Pestera Ponicova se afla pe versantul stang al Dunarii in Cazanele Mari. Este aproape in totalitate inundata cu apa din cauza lacului de acumulare.

 Pestera este rezervatie speologica datorita resturilor fosile de urs si a unui fragment de ceramica sau a unor specii endemice. Vizitarea se va face in lunile octombrie si mai exceptie facand perioadele de viitura cand e posibil ca pestera sa se inunde total. Se prefera ca in etajul superior sa se faca accesul in grup si cu un ghid turistic specializat.

Pe malul sarbesc, in apropiere de Cazanele Mici este de 2000 de ani si o placa memoriala denumita Tabula Traiana. Pe malul opus trece un vechi drum roman care are parapet de protectie. Aceasta este fixata pe o piatra si pe ea sunt doi delfini care plutesc dar si un vultur pe cer.

 In apropiere de golful Mraconia se pot vedea sapate in stanca chipul lui Decebal, iar statuia are dimensiunile de 55 m inaltime si 25 m latime. Statuia e de 3 ori mai inalta comparativ cu colosul din Rhodos dar ese cu 6 m mai mica decat Statuia Liberatiti. Ideea de a face o astfel de statuie a apartinut unui om de afaceri si constructia a durat 10 ani deoarece conditiile au fost destul de grele.  S-a lucrat la temperaturi ridicate si la inaltimi mari iar viperele erau si ele un pericol.