User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Cataracta este o afectiune oftalmologica frecventa ce determina scaderea progresiva a vederii prin pierderea transparentei cristalinului.

Cataracta poate sa fie congenitala sau dobandita. Studiile arata ca aproximativ 70% din persoanele peste 65 de ani sufera de aceasta afectiune existand si cazuri in care aceasta se poate intalni si la persoane mai tinere.

 

Cataracta se poate forma pe oricare dintre cele trei straturi ale lentilei: capsula, cortex, nucleu.  Pe de alta parte, cataractele descoperite in zonele corticale sau nucleare sunt asociate varstelor inaintate. Riscul de a dezvolta cataracte corticale creste, odata cu expunerea excesiva la razele UV.

In stadiile avansate, netratata, aceasta afectiune poate sa produca complicatii grave. De cele mai multe ori amandoi ochii sunt afectati fara ca scaderea vederii sa fie insotita de durere, Pacientul acuza scaderea progresiva a vederii sau incetosarea acesteia.

Calitatea vederii poate fi favorizata sau defavorizata, in functie de tipul cataractei, de lumina zilei sau de lumina difuza. 

Schimbarea ochelarilor in nenumarate randuri este un proces facut in zadar in acest caz pacientul fiind tot mai nemultumit de calitatea vederii sale.

De-a lugul timpului persoanele cu un singur ochi afectata ajung sa dezvolte cataracta si pe ochiul sanatos. Aceasta afectiune este nedureriasa si nu cauzeaza lacrimare excesiva, roseata sau mancarime la nivelul ochiului.

Contrar parerilor generale  cataracta nu este o pelicula similara pielii care acopera ochiul sau lentila. Ea reprezinta o schimbare graduala in structura lentilei unui ochi, care face ca vederea sa fie din ce in ce mai incetosata.