Tipuri de actvitiati specifice topografiei

Wednesday, 22 May 2019 12:33 Written by 
Rate this item
(0 votes)

 Pentru ridicari topografice realizate perfect recomandam Andy Top Survey. Topografia implica mai multe activitati specifice.

 

Fotogrammetria este o tehnica de masurare pentru care coordonatele punctelor in 3D ale unui obiect si coordonatele sunt determinate de masuratorile realizate in doua imagini (sau mai multe) fotografice, luate pornind de la pozitii diferite, de obicei din diferite treceri ale unui zbor de fotografiere aeriene. In aceasta tehnica, punctele comune sunt identificate pe fiecare imagine. O linie de vizibilitate (sau raza) poate fi construita de la locatia camerei pana la punctul de pe obiect. Este intersectia razei sale (triangulatia) care determina pozitia relativa tridimensionala a punctului. Punctele de control cunoscute pot fi folosite pentru a da acestor pozitii relative valori absolute. Algoritmi mai sofisticati pot face asuratori mult mai precise, fie folosind modele matematice vectoriale (retea neregulata triangulata sau TIN) sau gridded (Raster image).

Pentru autorizatii de constructie Fagaras va recomandam sa apelati la Andy Top Survey.

In cele mai multe aplicatii din domeniul stiintelor mediului, suprafata terenului este reprezentata si modelata folosind modele gridded. In intreprinderile de inginerie civila si de divertisment, cele mai multe reprezentari ale suprafetei terenurilor utilizeaza o varianta a modelelor TIN. In geostatistica, suprafata terenului este modelata in mod obisnuit ca o combinatie a celor doua semnale - semnalul neted (corelat spatial) si semnalul dur (zgomot).

In practica, inspectorii au inceput sa preleveze inaltimi intr-o zona, apoi sa le foloseasca pentru a produce un model Digital Land Surface Model sub forma unui TIN. DLSM poate fi folosit apoi pentru a vizualiza terenul, a capta imagini de la distanta, pentru a cuantifica proprietatile ecologice ale unei suprafete sau a obiectelor de suprafata extrase.  Aceste tehnici sunt folosite si pentru trasari – intarusari.

Retineti ca datele conturului sau orice alt set de date de elevatie de esantionare nu sunt DLSM. Un DLSM implica faptul ca elevatia este disponibila continuu in fiecare locatie din zona de studiu, adica ca harta reprezinta o suprafata completa. Modelele digitale de suprafata a terenului nu trebuie confundate cu modelele digitale de suprafata, care pot fi suprafete ale baldachinului, cladirilor si obiecte similare.

 

Read 3778 times